Viihdytysleikit


1. Tammerkosken sillalla
  • Lausutaan loru:
Kävelin eilen illalla
Tammerkosken sillalla
kuulin siellä kellon lyövän
Paljonko kello löi?
  • Yksi lapsista lyö lorun lausunnan jälkeen tampuriiniin tai triangeliin ja toiset lapset koettavat tunnistaa, arvata ja laske, montako kertaa kello löi.

2. Pikkuinen pupujussi
  • Lausutaan loru:
Pikkuinen pupujussi metsässä loikki
Musta vai valkoinen, väri on turkin sen?
  • Lapset ovat piirissä. Yksi lapsi kulkee piirin ulkopuolella kädessään pupu, jonka toinen puoli on musta ja toinen valkoinen. Lapsi pysähtyy jonkun taakse ja arvuuttaa häneltä pupun värin. Jos arvaus on oikein, vuoro vaihtuu.

3. Tikka puuta koputtaa
  • Valitaan lapsi, joka kertoo aikuiselle kuiskaten mitä eläintä esittää. Sitten lausutaan lorua, johon kuuluu käsileikki:
Tikka puuta koputtaa (etusormella koputetaan kämmeneen joka on puu)
Jänis juosta loputtaa (käsillä näytetään miten jänis juoksee)
Orava käpyjä nakertaa (nakerretaan käpyjä)
Myyrä kolosta kurkistaa (laitetaan käsistä kiikarit silmien eteen)
Kukas se tuolta tulla tallustaa? (Katsotaan valittua lasta joka alkaa esittää eläintä)
  • Lorun lausunnan jälkeen lapsi saa alkaa esittää eläintä. Muut koettavat arvata, mikä eläin on kyseessä. Se lapsi, joka arvaa, saa tulla esittämään eläintä seuraavaksi.

4. Kurki ja sammakot

Yksi lapsista valitaan kurjeksi. Kurki alkaa rummuttaa (esim. kehärumpua) ja muut lapset hyppivät sammakoina lattialla rummutuksen tahdissa. Kun kurki lopettaa rummutuksen, sammakot jäävät hiljaa paikoilleen liikkumatta. Kurki tarkastaa sammakoita ja jos se näkee jonkun liikkuvan, hän koskettaa eli "syö" sen, jolloin lapsi siirtyy pois leikistä. Kurki jatkaa rummuttelua.

5. Autokilpailu

  • Kolme lasta pääsee kerrallaan kilpailemaan Autot-elokuvan autoilla. Lapset odottavat kädet selän takana lähtömerkkiä, jolloin pääsevät ajamaan. Yleisö eli muut lapset antavat lähtömerkin. Lähtömerkin jälkeen kilpailijat pyörittävät 2-3 metriä pitkää narua vessapaperirullan ympärille. Narun päässä on auto. Muut kannustavat yleisönä. Se auto voittaa, joka on ensimmäisenä maalissa (eli jonka naru on ensin pyöritetty vessapaperirullan ympärille). Kun kaikki autot ovat päässeet maaliin, katsotaan mikä autoista sai kultaa, pronssia ja hopeaa. Tämän jälkeen saa yleisöstä jotkut muut tulla ajamaan Salamaa, Jasu Junttia ja Kunkkua.

autokilpailu.jpg


6. Kapteeni käskee

  • Kun kapteeni sanoo "kapteeni käskee..." ja kertoo jonkin määräyksen, muiden on toteltava. Jos kapteeni ei sano "kapteeni käskee", pelaajat eivät saa totella. Jos joku pelaaja tottelee tässä tilanteessa, tai ei tottele silloin kun kapteeni sanoo "kapteeni käskee", tämä putoaa. Kun kaikki paitsi yksi pelaaja on pudonnut, putoamaton pelaaja jää uudeksi kapteeniksi. Leikki jatkuu, kunnes kaikki pelaajat ovat pudonneet pelistä.

7. Laiva on lastattu

  • Kukin osanottaja sanoo vuorollaan tietyn aihepiirin mukaisia sanoja, joilla laiva on lastattu. Esimerkiksi jos aiheena on eläimet, niin osanottaja sanoo "laiva on lastattu leijonilla". Tämän jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle. Voidaan pelata myös niin, että pelaaja joka ei keksi putoaa pois pelistä. Leikissä voidaan käyttää apuna esimerkiksi palloa, jolloin palloa vieritetään toisille, ja pallon senhetkinen haltija on sanomisvuorossa.